Google Maps E-mail
Home Receptek

Kedvenc ételeink,használja örömmel receptjeinket.

Egészségére!

Sólet füstölt tarjával

 

Hozzávalók:

  • 80 dkg füstölt sertéstarja,
  • 1 kg fehér szárazbab,
  • 10 dkg árpagyöngye,
  • 15 dkg vöröshagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 4 db tojás, 5 dkg libazsír,
  • 1 dkg édes-nemes fűszerpaprika,
  • őrölt feketebors, só

 

A beáztatott, megmosott babot fazékba rakjuk, hozzáadjuk a libazsírt, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát. Meghintjük a fűszerpaprikával, őrölt borssal, sóval. Felöntjük kb. másfél liter vízzel, hozzáadjuk a jól megmosott füstölt tarját, a tojásokat és lassú tűzön főzzük. A húst puhuláskor kivesszük, felszeleteljük, a tojást megtisztítjuk és cikkekre vágjuk. Tálaláskor a babra tesszük a tarjaszeleteket és köré a tojáscikkeket.

 

 

 

Csicseriborsó-pástétom


1 csésze fött csicseriborsó
1/4 csésze vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 evökanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál vegamix (adalékok és cukor nélküli füszermix)
3 evökanál oliva olaj
1/2 teáskanál só
1/3 csésze víz (amiben fött a borsó is lehet)

Turmixoljuk össze a hozzávalókat. Hidegen fogyasztható.

 

Csicseriborsó bakonyi módra

Elõzõ este mossunk meg 30 dg szárított csicseriborsót és áztassunk be 7 dl vízbe. Másnap adjunk hozzá fél diónyi vöröshagymát, és fõzzük kb. fél óráig, amíg megpuhul. Közben 20 dg vöröshagymát vágjunk apróra, és 0,5 dl olajon dinszteljük üvegesre. Tegyünk rá 25 dg elõzõleg megmosott és vékony szeletekre vágott csiperkegombát, és fedõ alatt fõzzük puhára. Ha nem elég puha, öntsünk hozzá még egy kis vizet, és pároljuk tovább. Utána vegyük le róla a fedõt, és süssük le zsírjára, de vigyázzunk, hogy ne piruljon, majd adjuk a csicseriborsóhoz. Szórjunk rá 1 mokkáskanál sót, fél mokkáskanál majorannát, egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, és a visszamaradt lében pároljuk még kb. 5 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ha túl kevés a leve, öntsünk rá annyi vizet, hogy a negyedéig érjen. Végül tegyünk bele 2 dl elõzõleg simára kevert tejfölt, és forraljuk fel. Melegen, egytálételként fogyasszuk. Pirított kenyérrel is tálalható. Hûtõszekrényben tároljuk

 

 

Sajtos zöldségleves

 Hozzávalók:

 

  • 6 bögre víz
  • 4 kisebb burgonya
  • 2 közepes nagyságú hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 4 evőkanál zöldbab
  • 3 nagy hámozott
  • kockára vágott paradicsom
  • 1 szegfűszeg
  • 2 evőkanál vaj (margarin)
  • 4 teáskanál reszelt sajt
  • 4 csapott teáskanál liszt
  • késhegynyi fehér bors

 

Vágjuk kockára a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a héjától megszabadított paradicsomot, szeleteljük fel a zöldbabot. A liszt, a vaj és a sajt kivételével keverjük össze az alkotórészeket és egy lefedett edényben lassú tűzön főzzük, míg megpuhul. Ezután szűrjük le vagy turmixoljuk le. Hevítsünk a vajat és néhány percig süssük a lisztet, anélkül azonban, hogy megbarnulna, majd adjuk hozzá a megszűrt levest és kavargassuk öt percig. Szórjuk meg reszelt sajttal. Forrón tálaljuk.

 

Kínai édes-savanyú leves

Hozzávalók (6 személyre)

2 kávéskanál mogyoróolaj1/2 kávéskanál szezámolaj2 közepes sárgarépa2 közepes fehérrépa

2 marék brokkolirózsa

2 marék kínai gomba

1 gerezd aprított fokhagyma 1 liter zöldség- vagy húsleves5-6 db ecetes uborka20 dkg kockára vágott tofu

1 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál rizsecet

 

A zöldségeket és az ecetes uborkát vágd fel Julienne-re*. Egy edényben forrósítsd fel a két olajat, és kezd el párolni a zöldségeket (az uborkát még nem) a fokhagymával, amíg ropogós nem lesz. Ezután öntsd fel az alaplével, tedd bele az uborkát, a tofut. Ízesítsd szójaszósszal és ecettel, majd fűszerezd sóval és frissen őrölt borssal.

* Julienne módra: 4-5 cm hosszú vékony csíkokra vágni

Kaporszósz

Hozzávalók:
3-4 marék zsenge kaporlevél, 2 dl tejföl, citromlé, só, olaj, 2 evõkanál liszt, 1 vöröshagyma, méz, víz.

Az apróra vágott hagymát olajon és kis vízen megpároljuk. Beletesszük az apróra vágott kaprot, megsózzuk, puhára pároljuk. A tejfölt 2-3 kávéskanál liszttel összekeverjük, és óvatosan beleengedjük a forró kaporba. Hozzáadjuk az ízesítõket, és sûrûbb mártássá fõzzük. Jól illik fõtt krumplihoz.

Szezámkrém II. (sós)
(Tahini, arab étel)

Hozzávalók:
20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2 evõkanál olaj, tengeri só, 1 citrom leve.

A szezámmagot õröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajat. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerû legyen.

Falafel – csicseriborsó fasírt  
Hozzávalók:
· 44 dkg csicseriborsó
· 1 kis fej vöröshagyma
· 2 evőkanál aprított petrezselyem
· 2 gerezd fokhagyma
· 2 mokkáskanál őrölt koriander
· 2 mokkáskanál őrölt kömény
· 1 teáskanál sütőpor
· olaj
Elkészítése:
Előkészítési idő: 40 perc + 30 perc pihentetés + 4 óra áztatás
Főzési idő: 20-25 percA csicseriborsót átválogatjuk és megmossuk, majd négy-ötszörös mennyiségű hideg vízbe áztatjuk néhány órára vagy akár egész éjszakára. Másnap leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, majd turmixgépben finomra őröljük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, az összenyomott fokhagymagerezdeket, a petrezselymet, a köményt, 1 evőkanál vizet és a sütőport. További 10 másodpercig turmixoljuk, amíg durva masszát kapunk.Lefedve 30 percig pihentetjük. A falafelmassza púpozott evőkanálnyi adagjaiból gömböket formálunk, és kézzel kinyomjuk belőlük a fölösleges folyadékot. Mély, vastag aljú edényben közepes lángon felhevítjük az olajat. A falafelgolyókat nagy kanállal óvatosan az olajba tesszük, 3-4 percig sütjük őket. Amelyik aranybarnára sült, azt szűrőkanállal óvatosan kiszedjük az olajból. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható, zöldségekkel pedig pitakenyérbe tölthetjük.
Szír tepsis csirke  
Hozzávalók:
Annyi nagy fej krumpli, ahány főre készül az étel (4 db)
1 fej hagyma,
1 csokor petrezselyem
1 kisebb csirke
4-5 db paradicsom
1 citrom leve
Olíva olaj a sütéshez.
só, bors, kakukkfű, (ízlés szerint más zöld fűszerek, pl. oregánó)
Elkészítés
A burgonyákat meghámozzuk, 05 cm-es karikákra szeljük és egy nagyobb tepsi aljára rakjuk. Sózzuk, és enyhén megborsozzuk. A csirkét felbontjuk, és a mellet levesszük a csontról, a combokat felvágjuk a csont mellett, úgy, hogy alsót és felsőt különvesszük, és a szárnyakat a krumplira helyezzük. Sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk olívaolajjal, ízlés szerint. Karikára vágott hagymákat rakunk a húsok mellé. A paradicsomokat vékony karikákra vágjuk és betakarjuk velük a húst. Az egészet a sütőbe toljuk, és megsütjük, úgy, hogy a hús majdnem teljesen kész legyen. Kihúzzuk a sütőből, az apróra vágott petrezselyemmel, a – lehetőleg friss – kakukkfűvel, oregánóval meghintjük a tetejét. Ne spóroljunk vele, minél több kerül rá, annál ízletesebb. A citrom kifacsart levével (kb 1 dl) megöntözzük jó alaposan az egészet, úgy, hogy minden húsra jusson, és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe az egészet.Friss zöldfélékből készült salátával, arab pita kenyérrel tálaljuk.

 

Borscs
Az orosz konyha levesei tartalmasak, bőven főznek a levesekbe különféle húsokat, zöldségeket. Világszerte elterjedt az orosz borscsleves, amiről elmondhatjuk, hogy az egyik nemzeti ételük. Káposztával, céklával, egyéb zöldségekkel, hússal főzik, tejfölözik. Többféle készítési módja vált ismertté. Készítenek erő- és krémleveseket, számunkra szokatlan módon a húsételek közben vagy az étkezés végén fogyasztják.
Hozzávalók:
1 db.hagyma 1/2 kg szín marhahús 1 fej cékla 1 kis fej gyalult káposzta 1 sárgarépa 1/2 kg savanyúkáposzta + lé 1/4 kg savanyú cékla + lé 1/4 kg kovászos uborka + lé 20 dkg olajbogyó 3-4 pár virsli 2-3 dl tejföl 10 dkg füstölt szalonna 1 cs. újhagyma 1 cs. Petrezselyem
Az apróra vágott szalonnát üvegesre pirítom, hozzáadom a nyers pálcikákra vágott céklát, a felkarikázott sárgarépát, rövid pirítás után a felkockázott marhahúst is, majd párolom kb. 10-20 percig. A ragut felöntöm a savanyúságok levével ( annyi levet kérek a savanyúkhoz, hogy összesen legyen kb 1.5-2 liter) 2/4 rész céklalé, 1/4 káposztalé 1/4 uborkalé. Félpuhára főzöm, hozzáadom a gyalult káposztát és készrefőzöm. Belerakom a karikára vágott virslit, uborkát, a savanyú káposztát, olajbogyót és a feldarabolt savanyú céklát. Lassú tűzön hagyom még 10 percig, elkeverem e tejfölt, megszórom az apróra vágott petrezselyemmel és újhagymával. ( esetleg még kaporral )

Ludaskása

Hozzávalók: 4 db libacomb, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg libazsír, 5 dkg zeller, 24 dkg rizs, 8 dkg gomba, 1 csomó zöldpetrezselyem, 12 dkg libamáj, 5 g törött bors, 5 g őrölt gyömbér, 3 g egész bors, só.

A libacombokat kicsontozzuk, a húst kockákra vágjuk. A csontokat hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, sárgarépával, fehérrépával, vöröshagymával és fokhagymával bezöldségeljük. Egész borssal fűszerezzük, sóval ízesítjük. Gyenge tűzön 2, 2 és fél órát főzzük, ezután leszűrjük, és további felhasználásig félretesszük. Kevés libazsírt hevítünk, ebben az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd a libahúst hozzáadjuk, megsózzuk és a hagymás zsíron néhány percet pároljuk.

A kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert beletesszük, és gyakori keveréssel az anyagokat együtt tovább pirítjuk. Törött borssal és őrölt gyömbérrel fűszerezzük. Kevés csontlevet hozzáöntve, fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk. Amikor a libahús már majdnem puha, a megmosott és jól lecsöpögtetett rizst hozzákeverjük, hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát és megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel. A rizs tömegének megfelelő, dupla mennyiségű forró csontlével felöntjük, majd amikor felforrt, fedővel letakarva az előmelegített sütőbe tesszük. Amikor a rizs megfelelően megduzzadt és az étel kásaszerűvé vált, a sütőből kivesszük.

Közben a libamájat vékony szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, kevés őrölt borssal meghintjük, majd kevés forró libazsírba téve, mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük. Az elkészített ludaskását tálra tesszük, a megsütött libamájszeleteket a tetejére rakjuk, és tűzforrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 80 perc
Egy adag: 3440 kJ / 820 kcal

AjánlottEcetes torma

Fél kg reszelt torma, 3 ek. cukor, 2 dl víz, 1 dl 10-os ecet.
A vizet az ecettel és a cukorral felforralom, majd a tormára öntöm. Ha kihült, üvegbe teszem és a hűtőszekrényben tárolom.

 

Édesanyám húsleveses tormája

Fél kg reszelt torma, 3 dl húsleves.
A húslevest felforralom és a tormára öntöm. A hűtőszekrényben sokáig eláll, de kis adagokban le is fagyasztható.


Hozzávalók:
1 kg borjúláb
1 fej sárgarépa
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál kapor
1 babérlevél
10 szem fekete bors
csipetnyi só

A borjúlábat megtisztítjuk, megmossuk, majd feldaraboljuk.
Kétliteres fazékba tesszük és hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát, hagymát, fokhagymát.
Négy órán át főzzük. Borsozzuk, sózzuk, kaprot és babérlevelet is teszünk bele.
Ezután a húsról leszedjük a zsíros részeket és keverőgépbe tesszük a megfőtt húst, a megfőtt fokhagymát. Jól összekeverjük.
A levessel együtt nagy levesestálba tesszük. Sárgarépa- és keménytojás-karikákkal díszítjük.
Forrón vagy lehűtve tálaljuk.

 

ÜZBÉG HÚSOS SAVANYÚ ZÖLDSÉGLEVES


Hozzávalók:
50 dkg birkahús
30 dkg marhahús
1 liter víz
4 db savanyú uborka
2 fej vöröshagyma
4 db sárgarépa
1 csomó petrezselyem
4 db fehérrépa
2 fej zeller
4 evőkanál zsír
1 kis doboz paradicsomkonzerv
12 szem olajbogyó
1 db citrom
1 pohár joghurt
só, bors, kapor ízlés szerint

A vízzel, a marhahússal, a zöldség felével húslevest készítünk. A megtisztított, karikára vágott hagymát, s a maradék zöldséget zsírban megpároljuk, majd felengedjük a húslevessel, és sóval, borssal ízesítjük. A kicsontozott, feldarabolt marha- és birkahúst hozzáadjuk és addig főzzük, amíg a zöldség puha lesz.
A paradicsomkonzervet és a citrom levét, a joghurtot összekeverjük, és a megtisztított, megreszelt uborkával, a megmosott, felaprított kaporral a levesbe keverjük. Mindezzel együtt a levest felforraljuk, beledobjuk az olajbogyót és melegen tálaljuk.
Megjegyzés: Ezt a levest nemcsak az üzbégek, de a többi szovjet köztársaság népei is szeretik. Sokféle változata ismert a Szovjetunióban, de Üzbegisztánban is többféleképpen készítik.

 

 


BUHARAI VEGYES SAVANYÚ LEVES
Hozzávalók:
20 dkg gomba
4 db tojás
2 húsleveskocka
1 pohár tejföl
5 dkg vaj
2 babérlevél
1/2 citrom leve
1 kávéskanál bors
1 evőkanál liszt

A gombát mossuk meg, tisztítsuk meg és szeleteljük fel. Vegyünk egy teflon serpenyőt, tegyük bele a vajat és pároljuk meg rajta a gombát. Hintsünk rá lisztet, kevergessük, majd engedjük fel egy liter vízzel.
Reszeljük bele a citrom héját, adjuk hozzá a húsleveskockát, a fűszereket, s még forraljuk öt percig. Ekkor csavarjuk bele a citrom levét, forraljuk össze.
Ha a leves végleg felforrt, óvatosan, hogy egyben maradjon, négy tojást üssünk egyenként bele. Tartsuk még lassú tűzön öt percig.
Forrón tálaljuk.
Az asztalon tegyünk minden tányér buharai vegyes savanyú leves mellé egy-egy pohár joghurtot, amit ki-ki kedve szerint kanalaz a levesébe

MÉZES, DIÓS CSIRKE


Hozzávalók:
4 db csirkemell
20 dkg vaj
2 evőkanál méz
5 dkg dió
1 db citrom
csipetnyi só, bors, kakukkfű
8 db paradicsom

A csirkemelleket előző este jól besózzuk és betesszük a hűtőszekrénybe. Másnap egy vajjal kikent tepsiben egymás mellé helyezzük. A sütőt előre bemelegítjük. A húst betesszük a sütőbe, egy evőkanál vízzel meglocsoljuk. Amikor puhulni kezd, megkenjük egy előre elkészített méz, bors, kakukkfű, citromlé és vaj keverékével. Amint elfogyott a keverékünk, darált diót pirítunk még a csirke tetejére.
Melegen vagy hidegen, nyers paradicsomszeletekkel tálaljuk.

 

CSÍPŐS LENCSELEVES

Elkészítése:
A megmosott vörös lencsét sós vízben 20 percig főzzük. A finomra vágott vöröshagymát és a gyömbért vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a felaprított paradicsomot. 5 percig főzzük, majd beletesszük a fűszereket (koriander, római kömény, kurkuma), a kókuszreszeléket, és további 2-3 percig főzzük. Hozzáadjuk a vörös lencsét, és felengedjük 1,5 liter vízzel. Szárított cseresznyepaprikával ízesítjük. Kis lángon addig főzzük, amíg a burgonya és a vörös lencse kezd szétfőni, majd beletesszük a tamarindkrémet, a finomra reszelt fejes káposztát, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a káposzta is megpuhul. Finomra vágott korianderzölddel tálaljuk.

 

FŰSZERES LENCSÉS RIZS

Hozzávalók 10 személyre:
Vörös lencse

150 g

Lencse

150 g

Basmati rizs

300 g

Zöldpaprika (hegyes, erős)

2 db

Vöröshagyma (nagy)

2 fej

Zúzott fokhagyma

1 tk.

Felaprított újhagyma

3 tk.

Vaj

6 ek.

Konyhasó

2 tk.

Reszelt gyömbér

2 tk.

Fahéjrúd

2 db

Szegfűszeg

3 db

Babérlevél

2 db

Kurkuma

1 tk.

 

Elkészítése:
A lencsét beáztatjuk 1 órára, leszűrve forró vizet öntünk rá és 15 percig főzzük, majd leszűrjük. A finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott erős zöldpaprikát, a reszelt gyömbért a vajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a fahéjrudakat, a szegfűszeget, a babérleveleket és a kurkumát. Állandóan kevergetve 2 percig főzzük. Hozzáadjuk a rizst, a kétféle lencsét és jól összekeverjük, majd annyi sós vizet adunk hozzá, hogy bőven ellepje. Felforraljuk, majd a tüzet csökkentve 20 percig pároljuk, amíg a rizs a vizet egészen beszívja. Hozzákeverjük a felaprított újhagymát, és tálalás előtt eltávolítjuk a fahéjrudakat.

CSICSERIBORSÓ-LEVES
(HUMMUS SHORBET)

Elkészítési idő: 1 és fél óra, továbbá a csicseriborsó áztatási ideje.

Hozzávalók:

20 dkg csicseriborsó
1 fej vöröshagyma
1 zsemle (vagy laska tészta)
4 evőkanál olívaolaj
1 mokkáskanál koriandermag
6 erezd fokhagyma

A csicseriborsót egy napig hideg vízben áztatjuk úgy, hogy a víz ellepje. Lecsurgatjuk, a felszeletelt vöröshagymával és a koriandermaggal másfél óráig lassú tűzön főzzük.
A zsemledarabkákat megpirítjuk és leveses tálba tesszük.
Az apróra vágott fokhagymát olajon megpirítjuk, majd felengedjük a levessel és megsózzuk.
A pirított zsemlekockákra öntve felszolgáljuk.

 

TÖLTÖTT KACSA
(BATT MAHSHI)

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók:

1 kacsa
1 tojás
kevés tej
1 zsemle
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 csokor zellerlevél
só és bors

A kacsát megtisztítjuk, majd kivesszük a máját, a zúzáját és a szívét. Ledaráljuk, hozzáadjuk a tejben áztatott és kifacsart zsemlét, az egész tojást, a szerecsendiót, az apróra vágott vöröshagymát, és az ugyancsak apróra vágott zellerlevelet. Megsózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk és megtöltjük vele a kacsát. Olajon, kis lángon kb. másfél óráig sütjük. Az utolsó 15-20 percben nagy lángon sütjük szép pirosbarnára.
Tálalás előtt a kacsát feldaraboljuk, lecsurgatjuk a zsírját, kevés vízzel felengedjük a sült levét, és ezzel locsoljuk meg a feltálalt sültet.

 

Tökkrémes rétes


Körülbelül 1,5 kg NAGYDOBOSI SÜTŐTÖK-öt megsütünk, húsát áttörjük, majd elkeverjük egy kávéskanálnyi vaníliás cukorral, 4 evőkanál cukorral, 4 tojássárgájával, fél citrom levével és reszelt héjával. Két tojásfehérjét habbá verünk 5 dkg porcukorral, elkeverjük 2-3 evőkanál darált dióval és a tökkrémmel.
A réteslapot megzsírozzuk, bőven megszórjuk morzsával vagy búzacsírával, s miután széles csíkban ráraktuk a tölteléket, lazán felsodorjuk. A tetejét is megkenjük zsírral, majd sütőben pirosra sütjük.

Ivólé nagydobosi sütőtökből


8 liter vizet felforralunk 1 kg cukorral. Közben 2 kg meghámozott, kimagozott tököt megfőzünk és péppé turmixoljuk. A forrásban lévő szirupba beletesszük a tökpépet, és újra felforraljuk. 1 teáskanálnyi citromsavat és ugyanannyi nátrium-benzoátot teszünk bele. Üvegekbe töltjük, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Sütőtök krémleves


Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 40 dkg burgonya, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 3 dkg vaj, 2 tojás, só, csipetnyi cukor, citromlé, 1 csokor metélőhagyma.
A meghámozott, kimagvalt, megreszelt sütőtököt enyhén sós vízben félpuhára főzzük, majd a megtisztított, felszeletelt burgonyát hozzáadjuk, és együtt puhára pároljuk. Az egészet áttörjük, vagy turmixoljuk és vízzel egy liternyire felengedjük. Felforralva, világos vajas rántással besűrítjük, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, és néhány percig forraljuk.
Tálaláskor tejszínnel elkevert tojás sárgával dúsítjuk, a vajdarabkákkal meghintjük és karikára vágott főtt tojással, meg összevágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.

Pikáns sütőtök krémleves

 

Hozzávalók: 1 sütőtök (2-3 kg), 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej hagyma, 1 liter alaplé (csirke- vagy erőleves kockából), 1 nagy burgonya, 2 teáskanál reszelt narancshéj, 1 teáskanál curry, csípős paprika, só és bors.

Elkészítés: A sütőtököt félbe vágjuk, és eltávolítjuk a magokat és a héját, majd felkockázzuk. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd ugyanezt tesszük a hagymával is. A vajat és az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, s megpirítjuk benne a hagymát.

Ezután hozzáadjuk a burgonyát és a sütőtököt is, majd felengedjük az alaplével. Nagy lángon forrásig hevítjük, majd alacsonyabb fokozaton addig főzzük a levest, míg az alapanyagok megpuhulnak. Amint ezzel elkészülünk, kiöntünk egy kevés lét a levesből, s a maradékot összeturmixoljuk, majd hozzákeverjük a fűszereket. Folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt készre főzzük, majd csészékben tálaljuk. Ízlés szerint pirított zsemlekockával vagy fenyőmaggal díszíthetjük.

 

Kapros burgonyaHozzávalók:

  • 8 burgonya
  • 2 mogyoróhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó kapor
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • só, fehér bors

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, majd héjában puhára főzzük. Kihűlés után megtisztítjuk és felszeleteljük.

A mogyoró- és a fokhagymát megtisztítjuk, majd felaprítjuk. A kaprot megmossuk, majd felaprítjuk. A sót, borsot, paradicsompürét, mogyoró- és fokhagymát, valamint a kaprot a felvert tejszínbe rakjuk.

A burgonyát és a kapros mártást összekeverjük, majd egy óra állás után tálalhatjuk.

 

   

Tökös kapros lecsó

Hozzávalók

50 dkg zöldpaprika
30 dkg főzőtök
2 nagy vöröshagyma
2 paradicsom
2 dl tejföl
4 evőkanál olaj
1 csokor kapor
1 evőkanál piros fűszerpaprika
1 evőkanál Vegeta
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál cukor


Elkészítése:

A zöldpaprikát megmosom, kicsumázom, felszeletelem. A tököt meghámozom, magját kikaparom, húsát egyforma kockákra vágom. A vöröshagymát tisztítás után felkarikázom. A kaprot megmosom, és finomra vágom. A paradicsomot vékony gerezdekre aprítom.

Az olajon megfonnyasztom a vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. Hozzáadom a zöldpaprikát és a tökkockákat, majd néhány percig fedő alatt párolom. Ezután zúzott fokhagymával meg kockacukorral ízesítem, és beleszórom a vegetát. Végül a paradicsomszeleteket és a kaprot is beleteszem. Lefedve, kis lángon, keverés nélkül 10 percig párolom. Tálalás előtt elkeverem benne a tejfölt. Sós vízben főtt burgonya vagy puha kenyér illik hozzá.

Elkészítési idő: 50 perc.
Egy adag: 275 kcal / 1155 kJ.
Italajánlat: száraz siller Villányi siller ’01.

 

Csicseriborsó szezámmagmártással

Hozzávalók:

1 tcs. csicseriborsó,
3/4 tcs. szezámmagmártás,
só,
6 gerezdfokhagyma,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
3 ek. citromlé.

Áztassuk a csicseriborsót 8 órát. Bő vízben főzzük 2 órát vagy addig, amíg a borsó megpuhul. Szűrőben csurgassuk le. Ha kihűlt, a citromlével, a sóval és a fokhagymával együtt keverjük simára a keverőgépben. Szükség esetén adjunk hozzá 2 ek. vizet. Keverjük össze a szezámmagmártással is. Ízlés szerint még ízesíthetjük sóval és citromlével. Rakjuk mély tálkákba, szórjuk rá a petrezselymet. Tálaljuk hidegen.

Csülökegytál

 

Hozzávalók:

  • 2 kisebb bőrös csülök (lehet füstölt is),
  • 60 dkg burgonya,
  • 2 dltejföl,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • só,
  • bors,
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
Elkészítés: A csülökhúst darabokra vágjuk, és kuktában – betétre téve – megsózzuk. Aláöntünk1,5 dl vizet, és a kukta jelzésétől számítva 30 percig főzzük. Közben nyers burgonyát hámozunk, és kis hasábokra vágjuk, a hagymát pedig felkarikázzuk. Mély tűzálló tálba egy sor burgonyát rakunk, ezt megsózzuk, meghintjük szerecsendióval. Erre hagymakarika kerül, ezt szintén fűszerezzük, majd a burgonyát, hagymát addig rétegezzük, míg elfogy. Ha a hús megfőtt, kivesszük a kuktából, és bőrös felével felfelé beborítjuk vele a burgonyát. A csülöklét összekeverjük a tejföllel, és az ételtre öntjük. A tálat lefedjük, és 25 percig nagy lángon sütjük, majd a fedőt levéve pirosra sütjük.
Húsos csicseriborsó

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg marhahús
  • 2 evőkanál vaj vagy margarin
  • 1 és fél húsleveskocka
  • 25 dkg répa
  • 50 dkg kínai kel
  • 1 konzerv (410 ml) csicseriborsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10 dkg ementáli sajt

Előkészítés: A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A marhahúst falatnyi kockákra aprítjuk.
Elkészítés: A vajat vagy a margarint felforrósítjuk, és megfuttatjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzákeverjük a húst, és pár percig pirítjuk. Felöntjük 1 liter vízzel, belekeverjük a leveskockát, és lassú tűzön kb. 1 órát főzzük. Közben megtisztítjuk, megmossuk a répát és kínai kelt, majd falatnyi darabokra vágjuk. A csicseriborsót leszűrjük, és a zöldségekkel együtt a levesbe keverjük. További 15 percig főzzük. A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyemmel és a sajttal a levest.

Pásztor csupru cseréptálban

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg burgonya
  • 60 dkg marhahús (lapocka vagy lábszár)
  • 2 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 2 pohár natúr joghurt
  • 2 csapott evőkanál liszt
Előkészítés: A cserépedényt fél órára hideg vízbe áztatjuk. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A húst is hasonló nagyságú kockákra aprítjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, és a paradicsommal együtt karikára vágjuk.
Elkészítés: A húst a cserépedény aljára terítjük, kissé megsózzuk. Ráterítjük a burgonyát, azt is megsózzuk, majd erre rakjuk a paradicsomot, a paprikát, majd2 dl vizet öntünk alá. Lezárjuk a tálat, hideg sütőbe tesszük, és 240 fokon (gázsütő 5. fokozat) majdnem készre pároljuk. A joghurtot elkeverjük a liszttel, ráöntjük az ételre, és vigyázva, hogy össze ne törjön, kicsit összekeverjük. Lefedjük, visszatesszük a sütőbe, és még 15 percig sütjük.

 

Nádasdy gombóc fahéjas szilvaröszttel

Hozzávalók a tésztához: 8 dl tej, 6 dl vaj, 6 dkg cukor, 28 dkg búzadara, 3 db tojás, 2 db zsemle, só
Hozzávalók a szilvaröszthöz: 10 dkg cukor, 30 dkg szilva, fahéj

Először feltesszük forrni a tejet. Beletesszük a vajat, csipet sót és a cukrot. Amikor a tej felforrt, lassan hozzáadjuk a darát, közben fakanállal állandóan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. A megfőtt darát a tűzről levesszük és langyosra hűtjük.
Ekkor belekeverjük a tojások sárgáját és a zsemlék apró kockákra vágott belsejét. A tojásfehérjéből habot verünk, és végül lazán hozzákeverjük a tésztához. Ezután 10-15 percig pihentetjük, majd a tésztából gombócokat formálunk és gyengén sózott vízben kifőzzük.
2 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk, amelyet egész fahéjjal ízesítünk. A kimagozott szilvát a forrásban lévő szirupba tesszük, és 2-3 percig benne főzzük.
Tálaláskor a gombócokat tálra tesszük és gazdagon körülöntjük a forró szilvaröszttel.